• Vesmírna škola

          • V utorok 16.4. sme v školskom klube mali zaujímavé popoludnie s Vesmírnou školou. V nafukovaciej kupole sme videli našu slnečnú sústavu, zábery Zeme z vesmíru, astronautov. Dozvedeli sme sa prečo mesiac mení tvar z pohľadu zo Zeme. Tento zážitok sme potom preniesli na výkres. 

          • Štúrov Zvolen - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:


            Debora Palúchová: 1. miesto (I. kategória)
            Roman Marton: 2. miesto (I. kategória)
            Ema Moravčíková: 3. miesto (I. kategória)
            Liana Žilová: 1. miesto (II. kategória)
            Alica Vrtichová: 2. miesto (II. kategória)
            David Šarlák: 3. miesto (II. kategória)

            Súťaž: Štúrov Zvolen
            Kolo: Školské kolo

            15.4.2024 sa uskutočnilo školské kolo 37. ročníka súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Súťažiaci v I. kategórii si vyžrebovali text a po krátkej príprave museli rozpovedať jeho obsah so samostatným dotvorením príbehu. Žiaci II. kategórie to mali ťažšie. V 1. kole predniesli doma pripravenú úvahu na ľubovoľnú tému, v 2. kole si tému vyžrebovali a opäť po krátkej príprave vyjadrili vlastný názor.

            Všetkým ďakujeme za účasť, víťazkám blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          • Jubilejná show Alkany

          • Galaprogram plný hudby, spevu a tanca. Ukážky z muzikálov Alkany, detské a populárne pesničky, Červená čiapočka, Snehulienka, Baba Jaga, Čarodejník, Pomáda, Piráti z Karibiku a iné...

            Jubilejnú show pre školy odohráme vo Veľkej dvorane KDAH v utorok 14. mája o 10.00h.

            Vstupné pre školy 3€.

          • Biologická olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Kľuska: 3.miesto
            Vivien Antonova Stefanova: súťažiaci
            Matúš Lišiak: súťažiaca

            Súťaž: Biologická olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 11. apríla sa v priestoroch CVČ Elán na Dončovej ulici konalo okresné kolo biologickej olympiády – kategória E . V tomto školskom roku bola súťaž zameraná na rastliny a živočíchy vôd a okolia. Našu školu reprezentovali Michal Kľuska (7.E) a Matúš Lišiak (7.E), ktorí súťažili v odbornosti zoológia, a Vivien A. Stefanova (7.D), ktorá súťažila v botanike. Okrem teoretických vedomostí sa hodnotí aj praktická časť (zostavenie herbáru,fotografií a zbierok živočíchov) a poznávanie predpísaných druhov rastlín a živočíchov. Najlepšie sa umiestnil Michal Kľuska, ktorý získal 3. miesto. Blahoželáme.

          • Liptov 24 - Regionálne kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Alexandra Pašková: 1. miesto
            Lea Lovaštíková: čestné uznanie
            Nela Kurinská: čestné uznanie
            Petra Kačaljaková: čestné uznanie
            Sara Semanová: čestné uznanie
            Sandra Bartánusová: čestné uznanie

            Súťaž: Liptov 24
            Kolo: Regionálne kolo

            Každoročne naši žiaci získavajú tie najvyššie ocenenia z regionálnych výtvarných súťaží. Nebolo tomu inak ani tentokrát. V 18. ročníku regionálnej výtvarnej súťaže Liptov 2024 sa odbornej porote najviac páčila práca Alexandry Paškovej zo 4.B, ktorá v kategórii 9 – 12 ročných žiakov získala 1.miesto. S náročnou
            témou sa so cťou popasovali žiačky z 3.B: Lea Lovaštíková, Lea Kurinská, Petra
            Kačaliaková, Sára Semanová a Sandra Bartánusová, ktoré v tej istej kategórii
            získali čestné uznanie. Dievčatám srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa
            kreatívnych nápadov.

          • Zber papiera na Bystrickej

          • RECYKLUJ - ZACHRÁNIŠ STROM

            V mesiaci máj sa v našej škole uskutoční zber papiera formou súťaže medzi triedami. Presný termín včas zverejníme. Tri najlepšie triedy budú odmenené. Nepotrebný kancelársky papier, noviny, letáky, časopisy, staré zošity, knihy bez pevnej väzby, si môžete odkladať a pripravovať už teraz. Zberový papier je potrebné zviazať špagátom, prípadne aj odvážiť a váhu napísať na viditeľné miesto. Upozorňujeme, že do zberového papiera nepatrí kartón ani tetrapakové obaly.

          • Netradičná hodina biológie

          • Naučiť sa niečo nové môžu deti nielen v škole. A bola by to veľká škoda, kedy nevyužili možnosti, ktoré nájdu aj priamo vo svojom meste. Hrabovská dolina je dlhodobo vyhľadávaným miestom oddychu, rekreácie a športu. Dominantou doliny je vodná nádrž Hrabovská priehrada. A kde sa dá naučiť o vodnom ekosystéme lepšie ako priamo v teréne? Okolo vodnej nádrže sú na jednotlivých stanovištiach umiestnené informačné panely, ktoré poukazujú na okolitú faunu a flóru. Piataci si vyhľadávali informácie, pozorovali kačky, ryby, motýle, chrobáky ...
            Hodina bola zaujímavá a poučná. Určite si to ešte zopakujeme.

          • Matematická olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Matúš Lišiak: 2. miesto
            Filip Ondrejka: 2. miesto

            Súťaž: Matematická olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 3.4.2024 sa v priestoroch ZŠ Klačno konalo Okresné kolo matematickej olympiády žiakov 6. – 8.
            ročníka. Našu školu úspešne reprezentovali Matúš Lišiak (7.E) a Filip Ondrejka (8.A), ktorí skončili vo svojej kategórii na krásnom 2. mieste. Blahoželáme!

          • Hodina prvouky v Liptovskom Múzeu

          • Dňa 11.4.2024 absolvovali žiaci 2.E triedy netradičnú hodinu prvouky v Liptovskom Múzeu. Na tému Rastliny mali žiaci pripravené rôzne tvorivé a zaujímavé aktivity. Dozvedeli sa informácie o niektorých listnatých a ihličnatých stromoch, vypočuli si rozprávky, či vyrobili pekné obrázky. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu múzea. 

          • Matematický Klokan 2024

          • 26. marca sa uskutočnila súťaž Matematický klokan 2024 – najväčšia matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Vyhlasovateľom tejto súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži a organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o. Do súťaže sa zapojili aj naši žiaci od 1. až do 9. ročníka. 

          • NAJSKÔR PRSTOM NA MAPE A POTOM...

          • V 4.E sa začalo krásne jarné obdobie "projektového vyučovania" najskôr prstom na mape... získavania nových zaujímavých informácií o našich slovenských mestách a regiónoch, ktoré bude potom doplnené výletmi do niektorých z nich. Už len nech nám praje počasie. 

          • Kreatívna nemčina na Bystrickej

          • Ochrana životného prostredia, prírody, recyklovanie odpadu, ochrana prírodných zdrojov, hospodárenie s pitnou vodou. Toto všetko je žiakom sprístupňované a začleňované do procesu učenia už od 1.ročníka. No žiaci 9.A a 9.B sa popasovali s touto témou aj na hodine nemeckého jazyka. Vytvorili tak spoločne edukačnú brožúru a plagát, ktoré korešpondujú s danou témou. Prejavili nielen znalosť problematiky v cudzom jazyku, ale aj kreativitu pri samotnom spracovaní témy. Posúďte sami!

          • Hviezdoslavov Kubín - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Ema Krajčiová: 1. miesto

            Súťaž: Hviezdoslavov Kubín
            Kolo: Okresné kolo

            V utorok 26.3.2024 sa v priestoroch Katolíckej univerzity v Ružomberku uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. 70. ročník tejto postupovej súťaže sa niesol v znamením úspechu. V I. kategórii v prednese prózy zažiarila Ema Krajčiová z 3. E, ktorá sa umiestnila na výbornom 1. mieste. Emke srdečne blahoželáme a zároveň jej držíme palce v postupovom kole regionálnej súťaže Vajanského Martin!

          • Bábkové divadlo Žilina

          • V stredu po veľkonočných prázdninách žiaci 5.D a 5.E navštívili Bábkové divadlo v Žiline. Spoločne si užili zábavné,vtipné i poučné predstavenie Kata dcéra kata. Je to  legenda o  meste Žilina. V príbehu spoznali zákerného kastelána Budatínskeho zámku, či žilinského kata,vďaka ktorému sa napokon podarilo rozťať uzol zamotaného príbehu ľudskej lásky, vášne a závisti

          • ANGLICKO, AKO HO EŠTE NEPOZNÁME 

          • V stredu do 4.E prišla zaujímavá návšteva "priamo " z Anglicka...Ocko nášho spolužiaka z 3.E Davida Ault nám porozprával veľa zaujímavého o Anglickom kráľovstve, kultúre tejto krajiny a beseda bola ukončená ochutnávkou anglického čaju s mliekom. Ďakujeme za mnoho nových informácií, ktoré sú prínosom nielen pre deti 4. a 3.E triedny, no hlavne pre Romanku Kormančíkovú, ktorá píše zaujímavú ROČNÍKOVÚ PRÁCU o tejto európskej krajine.v

          • REGIOCHEM

          • Žiaci našej školy z 8. D a 8. E vytvorili 6 tímov a zapojili sa  do 5. ročníka regionálnej chemickej súťaže REGIOCHEM organizovanej Mondi SCP. 

            V prvom kole bolo ich úlohou rôzne a kreatívne zobraziť experiment, v ktorom sa mal objaviť hydroxid ako reaktant alebo produkt. Cez toto kolo úspešne prešli 4 tímy, k čomu im blahoželáme. Vytvorili videá, ktoré si môžete pozrieť na stránke našej školy. Splnili podmienky aj 2. kola.  Držte im palce, aby postúpili!

          • Kreatívne dokreslené

          • Žiačka 2.E triedy Isabel Sliačanová bola ocenená porotou vo výtvarnej súťaži Kreatívne dokreslené, kde súťažiaci mali podľa vlastnej fantázie dokresliť vopred určený obrázok.

            Srdečne blahoželáme :) 

          • Zážitková hodina dejepisu - Od praveku po Keltov

          • Dňa 18.3.2024 žiaci 6.D triedy mali zážitkovú hodinu dejepisu v Liptovskom múzeu v Ružomberku kde absolvovali vzdelávací program pod názvom Od praveku po Keltov.V rámci komentovanej prehliadky archeologickej expozície a takisto pomocou vystavených predmetov, replík, fotografií a rôznych tvorivých aktivít sme si pripomenuli ako žili, ako sa obliekali, ako pracovali, čo všetko vyrábali naši predkovia v spomínaných obdobiach. Na konci programu žiaci perfektne zvládli kvíz kde si zopakovali poznatky o Keltoch.Žiaci si takúto zážitkovú hodinu dejepisu užili a všetci sa tešíme na ďalšiu návštevu múzea.

          • Príprava ročníkových prác v 4.E

          • V pondelok 25.3.2024 mali deti zo 4.E zaujímavé dopoludnie na zimnom štadióne. Keďže ich spolužiak Tomáš Ďaďo má tému ročníkovej práce "JA HOKEJISTA" jeden tréning spolu s Tomášom mali možnosť na vlastnej koži si aj vyskúšať. Deťom sa páčilo, tréning, ba i zápas si užili a tešia sa na ďalšiu spoločnú zimnú sezónu na zimnom štadióne, pretože už budúci týždeň ľadovú plochu rozpúšťajú. 

          • Exkurzia v Mondi

          • Žiaci 3.D a 3.E boli na exkurzii v Mondi. V zasadačke, boli oboznámení  s históriou SCP a postupom výroby papiera. Na dispečingu sa dozvedeli, čo je jeho úlohou. V drevosklade ako sa drevo seká, drví na menšie časti a nakoniec videli (za prísnych bezpečnostných opatrení)  najnovší papierenský stroj 19, kde sa spracúva recyklovaný papier. Jeho dĺžka je 300m. Spestrením celej exkurzie bol totem pripomínajúci spoluprácu a pomoc pri výstavbe SCP s kanadskou firmou SIMONS z Vancouveru. Ďakujeme za možnosť vidieť a dozvedieť sa množstvo informácií o Mondi SCP pani manažérke životného prostredia Marianne Matajovej a pánovi Miroslavovi Zontág za sprevádzanie počas celej exkurzie. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola Bystrická cesta 14 03 401 Ružomberok ------------------------------ elokované pracovisko Dončova 4 034 01 Ružomberok Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová vedúca školskej jedálne 0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek tel. číslo: 0961 48 3705 e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705 e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje