• Každým slovom krok k umeniu - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Kľuska: II. KATEGÓRIA
            Alica Vrtichová: III. kategória

            Súťaž: Každým slovom krok k umeniu
            Kolo: Okresné kolo

            Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do 9. ročníka literárnej súťaže Každým slovom krok k umeniu. Do súťaže sa prihlásilo 9 základných škôl z okresu Ružomberok a v okresnom kole bolo odbornou porotou hodnotených 49 prác v I. - III. kategórii. Medzi ocenených žiakov patrili v II. kategórii Michal Kľuska zo 6. E a v III. kategórii Alica Vrtichová zo 7. E. Oceneným srdečne blahoželáme a prajeme veľa činorodých nápadov v ich ďalšej tvorbe.

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • V poslednej dobe sa čoraz väčšia pozornosť venuje problematike trestnej činnosti mládeže, jej príčin, dôsledkov, vhodného pôsobenia a trestania. Vzhľadom k rozvíjajúcej sa osobnosti mladistvých je pri riešení trestnej činnosti potrebné čo najviac eliminovať ďalšie možné narušovanie, ktoré im hrozí v oveľa väčšej miere ako v dospelom veku. Je to predovšetkým pre neukončený proces vývoja. Práve táto kategória osôb je najovplyvniteľnejšia. Mladiství predstavujú osobitnú kategóriu prejavujúcu sa predovšetkým nedostatkom životných skúseností, schopnosti správne hodnotiť životné situácie a sklonom k napodobňovaniu negatívneho správania dospelých. Je to obdobie dospievania, kedy nie sú mladiství dostatočne pripravení popasovať sa s negatívnymi životnými vplyvmi a situáciami. To vedie často k páchaniu trestnej činnosti. Trestnoprávne zodpovední sú od 14 rokov. K tejto téme sa žiaci 9. ročníkov z Dončovej dňa 21.11.2022 stretli a diskutovali s pani prokurátorkou JUDr. E. Makovickou a preventistom PZ kpt. Mgr. D. Kubištom.

            „Ak máme deti vychovávať, je potrebné, aby sme sa aj my stali deťmi.“ 

            Martin Luther

          • Múzeum očami detí

          •  

            V utorok 22.11.2022 sa žiaci 2.D z Dončovej zúčastnili vzdelávacieho programu MÚZEUM OČAMI DETÍ. Celý program sprevádzali dve malé bábkové postavičky predstavujúce bratov Kürtiovcov, zakladateľov múzea. Žiaci si vypočuli v krátkosti ich životný príbeh a niečo zo 110 ročnej histórie vzniku múzea. Dozvedeli sa, čo je múzeum, na čo slúži, kto tam pracuje, ako sa dostanú do múzea zbierkové predmety. Taktiež, kde sa v múzeu nachádzajú, kto a akým spôsobom s nimi pracuje... Pri praktický činnostiach  si žiaci vyskúšali, ako pracuje riaditeľ, historik, dokumentarista, konzervátor, reštaurátor či archeológ. S využitím herných prvkov a krátkej scénky predviedli cestu obyčajnej veci do múzea, čo všetko sa tu s ňou robí, až sa z nej napokon stane zbierkový predmet.

            Súčasťou programu bola aj prehliadka niekoľkých expozícií.

             

          • Exkurzia v Nitre

          • Po stopách Konštantína a Metoda sa vydali žiaci 7.E a 7.D do Nitry. Po obhliadke mesta si pozreli Pribinove a Svätoplukovo sídlo, Nitriansky hrad a z výkladu pani sprievodkyne si zopakovali celý tematicky celok Veľkej Moravy. Obzvlášť sa im páčili artefakty z obdobia Veľkej Moravy a Záborské listiny vystavené v múzeu.

          • Výstava zbraní a civilnej obrany počas 1. a 2. svetovej vojny

          • Žiak 9.D Matúš Prílepok v rámci hodín dejepisu pripravil v priestoroch škôly na Dončovej ulici výstavu na tému: Zbrane a civilná obrana počas 1. a 2. svetovej vojny. Za výrobu exponátov, ktoré Matúš zvládol úplne sám, bol ocenený riaditeľskou pochvalou. Gratulujeme!

          • "Bubnovačka" na Bystrickej

          • Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Uzatvorenie v domovoch počas pandémie prinieslo aj zvýšenie našej vnímavosti na to, čo sa deje okolo.Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. Práve preto od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 18. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! Do tejto akcie sme sa samozrejme zapojili aj my na našej škole.

          • Mini kvízové aktivity - Cesta ku kráse

          • Počas novembra sa žiačky Monika Hricová a  a Bianka Pukajová zo 6.A zapojili do minikvízu o živote a diele Ladislava Záborského. Veľmi rýchlo a kreatívne spracovali odpovede a získali zaslúženú odmenu. 

          • BUBNOVAČKA na Dončovej

          • Hlas detí je dôležitý!

            "Bubnujeme,aby deti bolo lepšie počuť.“ No dôležitosť témy ochrany detí pred násilím a potreby včasnej prevencie sa žiaci zo Základnej školy Bystrická cesta a el. pracovisko lDončova zapojili do akcie Bubnovačka aj tento rok. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Podujatie má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí, preto sme si ho pripomenuli bubnovaním 18.11.2022 o 10,00 hod.

          • Exkurzia v Liptovskom Mikuláši

          • Dňa 10.11.2022 sa žiaci 5.D a 6.E  zúčastnili exkurzie TAJOMSTVÁ MIKROSVETA v Liptovskom Mikuláši, ktorá bola zameraná na pozorovanie mikroskopických preparátov z botaniky, zoológie a detailov neživej prírody. Deťom sa mikroskopovanie veľmi páčilo a   tešíme  sa na ďalšie zaujímavé akcie. 

          • Vianočný kamión

          • Vianočný kamión je ikonická vianočná kultúrna akcia pre rodiny s deťmi s viac ako dvadsaťročnou tradíciou. Srdcom celej akcie je vianočne osvetlený červený ťahač s návesom, do ktorého je umiestnená izbička Santa Clausa. Počas akcie Santa víta deti, aby si vypočul ich vianočné priania. Okolo kamióna prebieha moderovaný program plný súťaží, fotokútikov, aktivít pre deti a dobrej hudby. Súčasťou je doplnkový predaj teplých nápojov, drobného občerstvenia či predaj darčekových predmetov, ktorého výťažok je určený na charitatívne účely Slovenského červeného kríža.

            V našom meste sa podujatie Coca Cola Vianočný kamiónuskutoční 7.12.2022 na Námestí A. Hlinku, so začiatkom o 16tej hodine.

          • Streľba zo vzduchovej zbrane - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Miroslav Margorín: 1. miesto

            Súťaž: Streľba zo vzduchovej zbrane
            Kolo: Okresné kolo

            V L. Teplej sa 11.11. konalo okresné kolo v streľbe zo vzduchovej zbrane. Našu školu reprezentoval Miroslav Margorín z 8.B triedy, ktorý vystrieľal 1.miesto a postúpil do krajského kola do Martina. Gratulujeme.

          • Volejbal - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            chlapci: 3. miesto

            Súťaž: Volejbal
            Kolo: Okresné kolo


            Naši volejbalisti sa 8. novembra zúčastnili na okresnom kole vo volejbale, ktoré sa konalo na domácej pôde ZŠ Bystrická. Skupinu chlapci ovládli bez straty setu, keď porazili ZŠ Zarevucu a ZŠ LIskovú. Vo finálových bojoch sme už ťahali za kratší koniec a obsadili sme nakoniec pekné 3. miesto. Chlapcom za prevedenú hru ďakujeme a gratulujeme.  

          • Poďakovanie za rekonštrukciu dievčenských toaliet

          • Počas septembra prebiehala na našej škole rekonštrukcia priestorov dievčených toaliet. Vyslovujeme úprimnú vďaku firmám RVS plus, s.r.o., TITAN – Tatraplast, s.r.o a firme Podlahy RK, s.r.o. a všetkým, pod ktorých záštitou rekonštrukcia prebiehala a doviedli ju až do tejto podoby. Ďakujeme tiež ľuďom, ktorí na zmenách našej školy priamo pracovali. Finančne sa na tejto rekonštrukcii podieľali firmy Quehenberger a Mondi SCP, za čo im srdečne ďakujeme. Verte nám, že v takýchto priestoroch voňajúcich novotou sa dievčatá po zvyšné dni nielen tohto školského roka budú cítiť prinajmenšom komfortne. 

          • Čistá voda

          • Tretiaci z Dončovej sa vo štvrtok 10. 11. 2022 zúčastnili exkurzie v Čističke odpadových vôd v Liptovskom Mikuláši. Dostali sa tam v rámci enviroprojektu Ovečka Ruženka. Zistili, čím všetkým musí prejsť znečistená voda z kanalizácie, aby sa mohla znova vypustiť do rieky na svoju nekonečnú púť v kolobehu vody v prírode. Veríme, že vďaka tejto skúsenosti si budeme čistú vodu vážiť oveľa viac!

          • Anglický jazyk - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Miriam Tomčíková: KAT 1A - 1. miesto
            Alex Dančo: KAT 1A - 2. miesto
            Jozef Fafaľák: KAT 1A - 3. miesto
            Radovan Marton: KAT 1B - 1. miesto
            Daniel Benek: KAT 1B - 2. miesto
            Miroslav Margorín: KAT 1B - 3. miesto

            Súťaž: Anglický jazyk
            Kolo: Školské kolo
             

            V utorok 8.11.2022 sa stretli  13 súťažiaci v kategórii 1A /6.,7.roč./ a 7 súťažiaci v kategórii 1B /8.,9.roč./, aby si overili svoje vedomosti v anglickom jazyku. Súťaž prebiehala pokojne, každý pracoval čo najusilovnejšie, aby dosiahol, čo najlepší výsledok. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov

          • Návšteva hasičskej stanice v Likavke

          • Dňa 8.11.2022 sa deti 1.E z Dončovej boli pozrieť na hasičskej stanici v Likavke. Čakali ich tam zaujímavé aktivity a informácie o hasení, hasiacich prístrojoch. Dozvedeli sa, čo hasiči všetko robia a ako pomáhajú ľuďom. Každý si vyskúšal sedenie v hasičských autách a dokonca aj striekanie vody z hasičskej hadice. Bol to skvelý zážitok, za ktorý veľmi pekne ďakujeme pánovi Bucovi. 

          • Október so starými rodičmi na Bystrickej ceste

          • Pani učiteľky z prvého stupňa pripravili v posledných októbrových dňoch stretnutia žiakov so starými
            rodičmi. Uskutočnili sa v rámci vyučovania priamo v triedach, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším.
            Všetky aktivity smerovali k spájaniu mladej a staršej generácie, prostredníctvom čítania rozprávok,
            vzájomných rozhovorov či iných tvorivých aktivít. Žiaci rôznym spôsobom vyjadrili svoje city voči
            starkým. Ukázalo sa, že je veľa dôvodov prečo ich majú radi, alebo čo na nich najviac obdivujú. Počas
            milých stretnutí sa viacerým od dojatia zaleskli oči. Starí rodičia boli za pozvanie do školy, dojemné
            slová od detí aj milé pohostenie, veľmi vďační. Okrem Ružomberka či okolitých dedín pricestovali až
            z Košíc. V spájaní generácií chce škola pokračovať aj naďalej.

          • Volejbal - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            dievčatá: 1. miesto

            Súťaž: Volejbal
            Kolo: Okresné kolo

            Štvrtok 3.11.2022 bol veľmi úspešný pre naše volejbalistky. Okresné kolo naše žiačky ovládli bez straty setu a obsadili zaslúžene prvé miesto. Dievčatám za prevedenú hru ďakujeme a gratulujeme.
             

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola Bystrická cesta 14 03 401 Ružomberok ------------------------------ elokované pracovisko Dončova 4 034 01 Ružomberok Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová vedúca školskej jedálne 0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek tel. číslo: 0961 48 3705 e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705 e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje